EVENIMENT ÎN PREMIERĂ ÎN JUDEȚ. „FII MESERIAȘ!”, TÂRG DE OFERTE EDUCAȚIONALE PENTRU ÎNVĂȚĂMÂNT PROFESIONAL, LA DEVA

Elevii hunedoreni au posibilitatea să vadă cu ce „se mănâncă” o meserie în cadrul unui târg inedit, organizat în premieră în județul Hunedoara. Intitulat „Fii meseriaș!”, târgul ofertelor educaționale pentru învățământ profesional, dual și tehnic, a fost deschis, astăzi, în curtea Camerei de Comerț și Industrie (CCI) Hunedoara din municipiul Deva. Timp de două zile, reprezentanți ai școlilor hunedorene de învățământ profesional și tehnic, precum și agenți economici din județ, sunt prezenți în curtea instituției. Cei care vizitează standurile au prilejul să vadă, cu proprii ochi, ce înseamnă cu adevărat, o meserie, dar și să afle informații prețioase despre calificările din oferta educațională.

Târgul ofertelor educaționale pentru învățământul profesional, dual și tehnic, este organizat de CCI Hunedoara și Centrul Național pentru Dezvoltarea Învățământului Profesional și Tehnic, sub “umbrela” Proiectului „Learning by doing”, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ) Hunedoara. Acesta se desfășoară în curtea sediului CCI Hunedoara din Deva în perioada 16 -17 mai, între orele 10:00 și 18:00. Acolo, sunt prezenți reprezentanți ai școlilor profesionale și tehnice din județ, precum și agenți economici, care își expun oferta pe parcursul celor două zile. La deschiderea târgului au luat parte prefectul județului Hunedoara, Fabius Kiszely, care a vorbit despre importanța învățământului dual, precum și Maria Ștefănie, inspectorul general al IȘJ Hunedoara. De asemenea, gazde au fost Crinela Gafton, director general al CCI Hunedoara, dar și președintele instituției Viorel Arion.

Târgul s-a bucurat de un real succes încă de la deschidere, zeci de elevi fiind prezenți pentru a consulta oferta educațională. „Evenimentul este o premieră pentru județul Hunedoara. Este prima ediție a târgului ofertelor educaționale pentru învățământ profesional dual și tehnic, organizată sub o altă manieră. Practic, există acest eveniment de promovare a ofertelor educaționale organizat, în fiecare an, de Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ). Însă, de data aceasta, se desfășoară în cadrul Proiectului „Learning by doing”, pe care îl implementăm, de aproximativ 24 de luni, în județul Hunedoara”, a declarat directorul general al CCI Hunedoara, Crinela Gafton.

Târgul, care se desfășoară și pe parcursul zilei de astăzi, reunește reprezentanți ai peste 26 de școli de învățământ profesional și tehnic din județ, precum și aproximativ 20 de agenți economici care sunt prezenți, în curtea CCI Hunedoara, din Deva, cu standuri, dar și cu diverse echipamente și instrumente folosite în activitatea de practică. Unitățile de învățământ participante organizează, împreună cu agenții economici parteneri, și o serie de activități demonstrative, concursuri, elevi și părinți fiind implicați în activități specifice meseriei.

„Bucătarul Cetății Deva”, prezent la eveniment

De exemplu, elevii care au vizitat standurile au putut să afle cât de interesantă poate să fie meseria de bucătar chiar de la „Bucătarul Cetății Deva”, Chef Mircea Toderaș. Deveanul, care este un adevărat specialist în domeniul gastronomiei, a gătit, în fața vizitatorilor, mai multe specialități. „Astăzi pregătesc bruschete de roșii, după care o salată cu brânzeturi -quatro formaggi, o altă salată de legume, și, la final, o specialitate, bruschete cu prosciutto crudo și parmezan. Sper ca, măcar 10 la sută dintre copiii care sunt prezenți aici să prindă drag de meseria de bucătar sau de cea de pizzer. În orice meserie, dacă ai pasiune, vei avea și satisfacțide ordin personal”, a spus deveanul care, recent a fost invitat pentru a găti, la Summitul UE de la Sibiu, și la care au participat 28 de șefi de stat și de guvern.

De asemenea, cei care au vizitat târgul ofertelor educaționale, organizat în curtea CCI din Deva, au putut-o vedea și pe Ariana Bichiu, o tânără care, la doar 19 ani, a început să prindă tainele unei meserii practicată mai mult de bărbați.

Organizatorii estimează că aproximativ 500-600 de elevi vor vizita târgul, pe parcursul celor două zile. Aceștia își doresc ca evenimentul să aibă continuitate și să capete o amploare și mai mare la edițiile viitoare. „Se dorește ca evenimentul să fie multiplicat. După cum se poate observa, firmele și toate școlile sunt mulțumite de cum decurge târgul. Cu siguranță, vom avea o ediție viitoare”, a mai spus Crinela Gafton, directorul general al CCI Hunedoara.

sursa:www.servuspress.ro

Comentariile sunt inchise.